8 Mayıs 2010 Cumartesi

Iron Man 2

Mayıs ayıyla birlikte büyük stüdyolar kozlarını yine teker teker çıkarmaya başlıyor. Mayıs ayı içerisinden üç büyük bütçeli aksiyon filmi izleyeceğiz ki bunlardan ilki bugün izlediğim Iron Man 2.

İlk filmi bu blogta da yazdığım gibi bayağı beğenmiştim. Çünkü gayet eğlendiriciydi ve kendi içinde tutarlıydı ama belki de daha önemlisi kendi olmayı başarıyordu. Kendine has bir hava yaratmayı başarmıştı.

Sırf bu yüzden bile devam filmi, ikinci filmin gerisinde kalıyor. İlk ve biraz da haklı bir davranış olarak selefinin gölgesinde kalıyor. Bununla da kalmayarak diğer süper kahraman filmleri gibi ‘kahramanın kendiyle hesaplaşması’ kozunu oynuyor, hikayeyi derinleştirmek uğruna. Lakin bu hamle ciddi bir dezavantaj haline geliyor, seyirciyi sıkmaktan başka bir işlev taşımıyor. Bunların da üstüne, çok ciddi bir senaryo hatasına düşüyor: Şipşak çözüm. Film boyunca Tony Stark’ın karşılaştığı tüm sorunlar tek hamlede çözülüveriyor, neredeyse çabalamadan. Aniden ortaya bir manyak mı çıktı, hemen Iron Man olunup işi bitirilir. Birisi sizi mi suçluyor herkesin önünde, şaklabanlık yapılarak rakip kepaze hale getiriverilir.

Bunların yanında film, yine de izleyenlerini hayal kırıklığına uğratmıyor. Bunun ana sebebi çok iyi kadro oluşturulması. Downey Jr.’dan Rockwell’e, Paltrow’dan Rourke’a hatta Garry Shandling’e kadar çok iyi oynanıyor. Yer yer güldürüyor, aksiyonu da fena değil. 2 saatinizi boşuna harcatmıyor yani. Lakin ilk film gibi hatırlanılır bir aksiyon filmi olmanın çok uzağında seyrediyor. Bu da Marvel Studios’un gelecekteki projeleri açısından umutlarımızı aşağıya çekiyor.

Oyuncular: Robert Downey Jr., Don Cheadle, Mickey Rourke, Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Samuel L. Jackson, Jon Favreau, John Slattery, Garry Shandling – Görüntü Yönetmeni: Matthew Libatique – Müzik: John Debney – Senaryo: Justin Theroux (Stan Lee, Don Heck, Larry Lieber ve Jack Kirby’nin çizgi romanından) – Yönetmen: Jon Favreau – ***

Not: Son jenerikten sonra yine (artık bir Marvel özelliği olan) 20 saniyelik ek sahne bulunuyor. Salondan hemen çıkmayın, AC/DC'nin müzikleriyle vakit geçirin biraz.

Hiç yorum yok: