25 Ağustos 2011 Perşembe

Somali ve PKK Bombalamaları Hakkında

Tatile çıktığım günlerde bir Somali sevdası almış başını gidiyordu. İnsan ne yapacağını şaşırıyor inanın. Gülse mi, ağlasa mı? Başbakan ve heyeti yanına işkadınları, işadamları ile Nihat Doğan, Ajda Pekkan, vb. şarkıcıları almış, Somali'yi ziyaret etmişler, bu mübarek Ramazan ayında. Zaten erdem olarak nitelendirilen bazı eylemlerin, Ramazan ayına özel yapılması can sıkarken (diğer 11 ayda erdemli olmaya gerek yok zaten!) bu işe, hiçbir günahı olmayan küçücük çocukların alet edilmesi fazlasıyla iç karartıyor.

Dünya tarihini azıcık yakından takip eden biri, Somali'deki olayların son 1 yıla özgü olmadığını, 20 yılı aşkın süredir dünyanın gözü önünde olduğunu ve hatta Batılı ülkelerin toksik atıklarını dökerek ve tüm balıklarını (yasak olan) büyük ağlarla yakalayarak buradaki kıtlığı ve sağlık krizini katmerlediğini bilir. Bu konuda, Bant dergisinin Temmuz-Ağustos 2011 sayısında harika bir yazı bulunuyor. Hatta son yıllarda ortaya çıkan ve bizim gemilerimize de musallat olan Somalili korsanlar bahsettiğim bu sorunlar yüzünden ortaya çıkmıştır. Oraya gidilmesinin asıl sebebi kim bilir nedir, çıkarmak için uğraşamayacağım ama milliyetçi/Türkçü/vatanperver geçinen insanların, ülkede yardıma muhtaç nice çocuk (hatta insan) varken Somali'ye yardım etmesi düşündürüyor?

Somali'de günü kurtarıp birkaç bin dolar para verip birkaç çocuk evlat edinmek yerine sorunun köküne inip barışı sağlamak ve diğer ülkelerin Somali topraklarına ve deniz sahasına saygı duymasını sağlamak çok daha erdemli bir davranış olmaz mı? (Pardon, Somali'de ne petrol ne de maden olmadığını unutmuşum!)

*****

Ben 91'de okula başladım. En yakın arkadaşlarımdan biri, şehit oğluydu. Her hafta şehit haberleri haberlerin ilk dakikalarını doldururdu. Birkaç ayda bir, ordu operasyon düzenleyip PKK hedeflerini tam 12'den vururdu.

Aradan 20 yıl geçti. Hükümetler değişti, komutanlar değişti, televizyon değişti, şehit haberleri hala aynı. İşin ilginci, hala PKK hedeflerini tam 12'den vuruyoruz. Anlayan varsa beri gelsin?

Hiç yorum yok: