8 Şubat 2009 Pazar

Melissa Leo & Anne Hathaway

Bugün itibariyle yabancı, belgesel ve kısa filmler hariç tüm Oscar adaylarını bitirmiş bulunuyorum. Ha, bu marifet mi? Değil! Lakin her ocak-şubat sezonunda hoş bir zaman dilimi oluyor benim adıma. Törenden önce her adayı izlemiş olmak bana heyecan veriyor, her ne kadar saçma olsa da.

Son olarak ‘En İyi Kadın Oyuncu’ kategorisinin iki adayını izledim. Şunu söylemeliyim bu yılki en çetin savaş bu kategoride olacak, hatta oluyor! Aday olmayan bile sürüyle iyi performans vardı. Wendy and Lucy’de Michelle Williams ile Revolutionary Road’da Kate Winslet ilk aklıma gelenler. Biraz düşünsem daha da çıkar.

Önce Melissa Leo’yu konuşalım. Ben bu şarap güzelliğine sahip kadını The Three Burials of Melquiades Estrada’dan hatırlıyorum. Gerçek bir karakter oyuncusu. Zaten Frozen River’da da bu birikimini kullanıyor ve öykünün de etkisiyle döktürüyor. Alkolik kocası kayıplara karışmış, iki çocuğuyla beş parasız kalmış anne rolünde ışıldıyor. Kaçak göçmen taşıyan Mohawk kadını Lila ile mecburen girdiği iş ortaklığı ve sonuçları ise iç burkucu. Dört dörtlük bir bağımsız yapım var karşımızda. Az konuşarak çok şey anlatan, çok yerinde performanslar barındıran bir eser. Courtney Hunt’ın ileride sağlam filmler yapabileceğine de bir kanıt ayrıca. Bu tarz filmleri sevenlerin çok seveceğini umuyorum.

Oyuncular: Melissa Leo, Misty Upham, Michael O’Keefe, Mark Boone Junior, Charlie McDermott, James Reilly, Dyal Carusona – Görüntü Yönetmeni: Reed Morano – Müzik: Peter Golub, Shahzad Ismaily – Yapım Yılı: 2008 – Süre: 97 dk. – Yazan ve Yöneten: Courtney Hunt - ***1/2

Gelelim kariyerine Barbie bebek olarak başlangıç yapan Anne Hathaway’e! Güzel performans deposu The Devil Wears Prada da bile çok sıradan oynayan Hathaway, gerçek oyuncu olduğunu Rachel Getting Married ile kanıtlıyor. Ailenin arıza kızının ablasının düğününe gelmesini anlatan film, psikolojik dramla bağımsız estetiği birleştirmesiyle öne çıkıyor. Tabii Hathaway başta olmak üzere sağlam performanslar da barındırıyor. Filmi My Best Friend’s Wedding ile Margot at the Wedding arasında bir yere koyabiliriz. Yer yer de The Other Sister ile Girl, Interrupted tadı ağzınıza geliyor. Bu kadar çok örnek vermemin sebebi çok farklı duygular barındırması ve bunu da layığıyla yapması. Eski tüfeklerden Jonathan Demme sağlam iş çıkarmış yani. İzlerken çok keyif veren bir seyirlik olmuş, lakin herkesin bünyesinde aynı etkiyi yapmayabilir. Ana akım sinemanın gayet uzağında seyrettiğini de belirteyim.

Oyuncular: Anne Hathaway, Rosemarie DeWitt, Mather Zickel, Bill Irwin, Anna Deavere Smith, Anisa George, Tunde Adebimpe, Debra Winger – Görüntü Yönetmeni: Declan Quinn – Müzik: Donald Harrison Jr., Zafer Tawil – Yapım Yılı: 2008 – Süre: 114 dk. – Senaryo: Jenny Lumet – Yönetmen: Jonathan Demme - ****

Hiç yorum yok: