9 Ocak 2011 Pazar

Oscarlıklar 2011

Oscar adaylarının açıklanmasına kısa süre kaldı. Her yıl olduğu üzere, yine adaylar az çok belli aslında. 1-2 sürprizden fazlası olmuyor artık. Çünkü her şeyin pazarlama üzerinden döndüğü bu sektörde, en fazla pazarlanan film en iyi olacak yine.

Bunun 2 tane güzel örneğini Altın Küre adaylarında gördük. Yılın en kötülerinden Alice in Wonderland ve tüm eleştirmenlerin yerden yere vurup fiyasko dediği The Tourist, En İyi Film'e aday oldular. Ama Akademi'den böylesi bir sığlık beklemiyoruz.

Ana adaylar arasında, şu ana kadar izleyemediğim 2-3 film kaldı. Bunlardan en merak ettiğim The King's Speech, başarılı performanslarla bezeli bir dönem filmi deniliyor. Ayrıca Another Year ve The Way Back ana kategorilerde adaylık şansı olup izleyemediğim filmlerden.

Bu yazıda ise izlediklerimden bahsedeceğim. Kişisel yorumumla beraber adaylıklarda ve son çizgideki durumlarını bahsedeceğim.

Black Swan

Şu anda favori adayım bu film. Bence 2010'un en iyisiydi. Darren Aronofsky, Requirem For a Dream'den 10 yıl sonra yine efsane bir film çekmiş. Oldukça hırslı ve kendi içine kapanık bir balerinin kumpanyasının son temsili olan Kuğu Gölü'nde başrolü almasından sonra yaşanan fiziki ve psikolojik gerilimi anlatan film, çok farklı bir anlatıma sahip. En önemlisi de bu anlatımını, sağlam karakterler ve olay örgüsüyle güçlendirmesi. Oyunculuk, görüntü yönetimi ve müzik olarak da ana yapıyı destekleyince izlemesi çok keyifli bir film haline geliyor.

Beni en çok cezbeden özelliği, egonun derinine inip bunu filmin kalbine taşıması. Sonra egonun sebep ve sonuçlarını da aynı başarıyla aktarabilmesiydi. Kesinlikle geleceğe kalacak nadir 2010 filmlerinden birisi.

Oscar adaylıklarında Film, Yönetmen, Senaryo, Kadın Oyuncu (Portman), Yardımcı Kadın Oyuncu (Kunis ve belki Hershey), Müzik ve Görüntü dalları kesin gibi. Ayrıca birkaç teknik dalda da aday olabilir. Bunlardan 3 yada 4'ünü kesin alır bence. Natalie Portman ödüle uzanacak eller arasında en güçlüsü.

True Grit

Coen Biraderlerin son filmi yine güçlü adaylar içinde sayılıyor ama beklendiği kadar adaylık almayabilir. Klasik bir western anlatımıyla babasının katilini bulmak için eski bir asker kiralayıp yollara düşen 14 yaşındaki bir kızı anlatan film, oldukça başarılı bir western olmaktan öteye geçemiyor. Yerinde bir senaryo, yönetim, teknik özellikler ve tabii performanslar içeriyor.

Bunlardan en öne çıkanı gerçekten 14 yaşında olan Hailee Steinfeld'in performansı. Bence aday olacak, hatta En İyi Kadın Oyuncu olarak ama bununla yetinecek. Ayrıca Film, Görüntü, Müzik, Erkek Oyuncu (Bridges) dallarında da iddialı. Yine bazı teknik dallara girebilir. Bunlar arasında ödüle en yakın dal ise Görüntü, Roger Deakins en sonunda heykelciği kucaklayacak görünüyor.

The Fighter

Başka bir güçlü aday da klasikleşmiş bir boks draması. Boks sporunun karakter çatışmasına ve de Akademi'nin beğenisine uyumu malum. Yine başarılı bir dram izliyoruz ama film, daha öteye gidemiyor çünkü malzemesi o kadar. Elindeki iyi oyuncuları harika kullanıyor ve büyük ihtimalle 4 ana karakterini de aday yapacak. Erkek Oyuncu'da Mark Wahlberg, Yardımcı Erkek Oyuncu'da Christian Bale ve iki Yardımcı Kadın Oyuncu adayı olarak da Amy Adams ve Melissa Leo. Bunlardan Adams ve Bale adaylıkla kalmayıp gecenin kazananı da olabilir. Çünkü ikisi de birkaç yıldır Oscar potasında zaten, kazanmaları büyük olasılık. Diğer türlü Film, Senaryo, Kurgu dallarında adaylık bekleniyor ama ötesine gidemez. Yönetmen dalında aday olması bile zor bence.

127 Hours

Danny Boyle'un son filmi de güçlü adaylar arasında lakin Altın Küre'de Film adaylığı alamadı. Haftasonu yalnız başına kanyon gezisine çıkan bir dağcının elini bir kayaya sıkıştırmasından sonra geçen 127 saati anlatan yapım, sinemasal olarak çok güçlü. Ben sinemada izlerken Boyle'un tekniğine hayran kaldım, ama anlattıklarının çıkış yönü konusunda çekinceler mevcut. Bu kadar sıra dışı bir öyküyü soluksuz izletebilen Boyle, oldukça muhafazakar mesajlar veriyor. Bu da filme gölge düşürüyor. Halbuki enfes bir başrolü (filmin %90'ında tek başına oynuyor, James Franco), harika teknik özellikleri ve müzik çalışması var.

Film, Yönetmen, Senaryo, Erkek Oyuncu (Franco), Müzik, Şarkı ('If I Rise' - Dido & A.R. Rahman), Kurgu adaylıkları kesin gibi. Görüntü, Ses Kurgusu gibi adaylıklar da alabilir. Bunlardan Müzik ve Erkek Oyuncu'da ödüle uzanabilir.

Inception

Yılın gişe canavarı filmi, yazın en güçlü adaylar arasındaydı. Artık o kadar esamesi okunmasa da birkaç adaylık alacak gibi duruyor. Film, Yönetmen, Senaryo, Kurgu ve Müzik aday olması güçlü dallardan. Müzik dalında 127 Hours ile çekişebilir.

The Kids Are Allright

Bu sevimli aile komedisi, bağımsızlar kategorisinden en güçlü aday. Lezbiyen bir çift ve iki çocuğundan oluşan bir ailenin, çocukların sperm dönorü ortaya çıkınca gelişen olayları anlatıyor. Oldukça eğlenceli bir film, daha önce de yazmıştım zaten.

Film, Senaryo, Kadın Oyuncu (Annette Bening) ve Yardımcı Erkek Oyuncu (Mark Ruffalo) adaylıkları kesin gibi. Ayrıca ikinci bir Kadın Oyuncu adayı Julianne Moore olabilir. Bunlar arasından bence Senaryo'yu alır, Bening de Portman'ın en güçlü rakibi olur.

Blue Valentine

Geçen hafta da yazdığım bu film, çok iyi değil ama seyirciyi çok etkiliyor. Oyunculukları da şahane. Michelle Williams Kadın Oyuncu adaylığı konusunda favori ama ödüle çok yakın değil. Ryan Gosling'in ise adaylığı bile muğlak ki bence kesin olmalı.

Winter's Bone

Sağlam bir karakter draması, üstelik bağımsızlardan. Babasının kaybolmadan önce evi ipotek ettirdiğini öğrenen 16 yaşındaki kızın, geri zekalı annesi ve iki küçük kardeşinin sokakta kalmaması için 1 hafta içinde babasını arayışını anlatan film, kan dondurucu bir gerçekliğe sahip. Ana karakteri oynayan Jennifer Lawrance'ın Kadın Oyuncu adaylığı kesin. Harikulade oynuyor ama rakipleri çok güçlü. Ayrıca Senaryo ve Yardımcı Erkek Oyuncu (John Hawkes) dalında adaylık alabilir.

Toy Story 3

Yılın açık ara en iyi animasyonu ve hatta en iyi filmlerinden olan bu Pixar yapımı; Film, Senaryo, Şarkı dallarında adaylık alacağı kesinleşenlerden. Animasyon dalında ödülü zaten kesin ve belki Senaryo'yu da zorlar.

The Social Network

'Facebook Filmi' olarak ünlenen film, bence o kadar da başarılı değil, bunu 2 ay önce yazmıştım zaten. Ama Film, Yönetmen, Senaryo, Erkek Oyuncu (Jesse Eisenberg), Yardımcı Erkek Oyuncu (Andrew Garfield) adaylıkları neredeyse kesin. Aaron Sorkin ise Uyarlama Senaryo heykelciğini evine götürecek sanki.

The Town

Bence herhangi bir dalda aday gösterilmesi bile absürd olan bu film, Senaryo ve Yardımcı Erkek Oyuncu'da (Jeremy Renner) sıklıkla adı geçenlerden. Bu filmi de ekimde yazmıştım zaten. Renner iyi oynasa da karakteri o kadar boş ki aday olursa pazarlama zekasının bir örneği olmaktan öteye geçemeyecek.

Rabbit Hole

Sağlam bir drama olmaktan öteye geçemeyen film Nicole Kidman'ın oyunculuğu ile kendinden söz ettiriyor. Kidman da Kadın Oyuncu dalının adayı sayılır artık. Ayrıca Senaryo ve Yardımcı Kadın Oyuncu (Dianne Wiest) dallarında sürpriz yapabilir.

Somewhere

Sofia Coppola'nın bu son filmi genele hitap etmediğinden ve rakiplerine kıyasla teknik dallarda zayıf kaldığından (bu, filmin seçimi ama) aday olma ihtimali zor ama Senaryo dalında bir adaylık gelebilir. Diğer türlü filmi tonu çok yavaş kaçtığından tam bir 'sev ya da nefret et' filmi. Yere göğe koyamayanlar olduğu gibi, benim gibi pek bir şeye benzetemeyenler de var. Kötü değil ama her moda uygun olmayan bir film. Yalnız Stephen Dorff biraz iyi oynasa kariyerinin tek adaylığını rahatlıkla çıkarabilirdi, Mickey Rourke tarzı bir role sahip çünkü.

Hiç yorum yok: