16 Ağustos 2009 Pazar

The Soloist

The Soloist, 1 yıl önce duyduğum bir film. Daha önce Pride & Prejudice ile Atonement’la radarıma giren Joe Wright’ın 3. uzun metrajı. Başrollerinde son birkaç yılın favori ismi Robert Downey Jr. ile Jamie Foxx var. İlk duyduğumda film, 2009 Oscarı için yarışacaktı. Diğer deyişle 2008 Aralık’ta gösterime girmesi bekleniyordu. Okuduğum haber, filmin birkaç dalda aday olabileceğini söylüyordu.

Sonra ne olduysa, ABD vizyon tarihi 2009 Nisan’a itildi ki bu da Oscar için yarışacak bir film için kötüdür. Film, gerçekten de geçtiğimiz nisan Amerika’da gösterime girdi, pek fırtına koparttığı da söylenemez. Daha Avrupa’ya geçmedi lakin. Türkiye’ye de ekim gibi gelmesi bekleniyor şu an.

Filmin konusu pek sıradan değil. LA Times yazarı Steve Lopez, haber ararken sokakta yaşayan bir evsiz dikkatini çekiyor. Biraz araştırma yapınca, bu ilginç adamın konservatuara gitmiş bir çello virtüözü olduğunu buluyor. Hem adamın hikayesini gazetesine taşırken hem de adama yardım etmeye çalışıyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi gerçek bir hikayeye dayanıyor, film. Steve Lopez haberiyle Pulitzer ödülünü aldıktan sonra kitabını da yazmış ve film de bu kitaptan uyarlanmış. Bu arada filmle kitap arasında tek fark varmış, o da Steve Lopez’in gerçek hayatta boşanmamış olmasıymış. Film yapımcıları (nedense) boşanmış bir adam istemişler.

Genel olarak film, ilgiyle izleniyor çünkü konusu oldukça sıra dışı. Lakin yılın en iyileri arasına sokamam. Bekleneceği gibi oyunculuklar vasatın üstünde. Belki Jamie Foxx birkaç adaylık kapabilir. Diğer türlü göze çarpan bir özelliği yok filmin.

Oyuncular: Robert Downey Jr., Jamie Foxx, Catherine Keener, Artel Great, Tom Hollander – Görüntü Yönetmeni: Seamus McGarvey – Müzik: Dario Marianelli – Senaryo: Susannah Grant (Steve Lopez’in ‘The Soloist: A Lost Dream, an Unlikely Friendship and the Redemptive Power of Music’ adlı kitabından) – Yönetmen: Joe Wright

Hiç yorum yok: