2 Eylül 2007 Pazar

Tangonun Ritmi

Almanya’daki kampta yan aktivite olarak tango dersi aldık. Hayatlarında tango yapmamış 11 kişi olarak tökezleyerek dans etmeye çalıştık. Tabii tango öyle 2-3 derste öğrenilip döktürülecek bir dans türü olmadığı için 3 haftada sadece emekleme devresini geçebildik.
Her şeyden önce, tango ataerkil bir dans, yani erkek egemenliğine dayanıyor. Dansın ritmini belirleyen müziği algılamak, işlemek ve bunu hareketlerine yansıtıp kadını idare etmek erkeğin işi. Yani erkek bir cümlede özetlemeye çalıştığım özü başarabilirse iş bitiyor. Ama bu iş de çok zor. Hocamız Peter, tangonun ne olduğunu ancak derslerin 2. yılında anladığını söylemişti. Bu söz, gruptaki erkekleri bir nebze rahatlatsa da olayı kolaylaştırmadı. Kadının ne görevi var diyebilirsiniz? Sonuçta her kesin bildiği üzere tango bir partner dansı. Kadın, erkeğin hareketlerine gözü kapalı ayak uydurmalı. Aslına bu da, hiç kolay bir iş değil. Erkeğin bir sonraki hareketinin ne olacağını algılayıp ona göre hareket etmeli. Geri geri yürüdüğü için erkeğe tam olarak güvenmeli ve ona mütemadiyen ayak uydurmalı. Bu da, partnerlerin uyumunu gerektiriyor.
Tango, tahta bir dans pistinde dairesel yörüngede pozitif yönde (saat yönünün tersi) dans ediliyor. Erkek, dansı yöneten kişi olduğu için ileri doğru hareket ederken, kadın da doğal olarak geriye doğru adım atıyor. Her şeyden önce şarkının ritmi çok önemli. Ama ilk aşamada buna dikkat edilmiyor. Mesela, ben hala ritmin dansa nasıl yansıtılacağını öğrenemedim. Onun için öncelikle temel adımlar öğretiliyor ki ritmi duyduğunda nasıl hareket edeceğini hemen kestirebilirsin.
İlk önce, dairesel bir yörüngede sapmadan yürümelisiniz. Bu sırada, partnerinizle aranızda mesafe korunmalı, gerek göğüsler arası uzaklık, gerekse adımların uzunluğu sabit olmalı. Okuyunca kolay gelebilir ama aslında gayet zor bir olay. Partner uyumu bu noktada önem kazanıyor. Kadın ve erkeğin arasındaki bacak uzunluğu farkı bile önemli bir hale geliyor. Bu yüzden boyunuza uygun bir partner seçmeniz, iki tarafın da işini kolaylaştıracaktır. Tabii hareketi yaparken daima ayaklarınıza bakmamanız, hareketi beyninizde halledip bitirmeniz gerekiyor. Bu hususta kadınlara daha çok görev düşüyor çünkü erkek hareketi başlatan kişi olduğu için hareketi sonlandıran partner olarak kadın, aradaki mesafeyi ayarlamalı, adım uzunluklarına dikkat edip adımını ona göre atmalı. Bunun için de erkeğin göğsünün her zaman dik durması gerekiyor ki kadın bu görevini bakmadan yapabilsin. Kadın, bu aşamada biraz zorlanabilir ama bu aşamayı geçtiği anda tango yapabilecek seviyeye geliyor. Fazladan birkaç figür daha öğrenmesi yetiyor. Oysa erkeğin işi daha yeni başlıyor.
Sonra geliyor asıl temel hareketler. 8 adımlık ana hareketle başlayıp bunun türevlerini öğreniyorsunuz. Bu adımların her birinde erkeğin kafasında ayakların adımları ile göğsün hareketi iyi düşünülüp uygulanmalı. Bilhassa göğüs hareketi iyi yapılmalı (neredeyse milimetrik) ki kadın, bu hareketle bağlantılı olarak hareketi anlayıp kendi hareketini yapabilsin. Tabii, kadının buradaki (ve sonraki aşamalarda) tek görevi, erkeğin hangi hareketinin karşısında hangi hareketi yapması gerektiğini bilmesi. Bu hareketlerin de en zoru, kadının, tek ayak üzerinde yaklaşık 120 derece döndüğü hareket. Dediğim gibi asıl zorluk, erkeğin kadını düzgün yönetebilmesi.
Bizim 3 haftalık temel eğitimimiz burada sona erdi. Bunun üzerine çalışıp kendimi geliştirmem gerek. Asıl önemlisi de müziğin ritmini dans esnasında hissedebilmek. Ama sanırım, bu uzun tecrübe gerektiriyor. Tango, uğraştıran ve zaman harcamanız gerektiren bir dans türü. Ama bir kere yapınca da insanın bırakası gelmiyor. Çünkü sonucu çok çarpıcı ve büyüleyici. Eğer sizin de tango seyrettiğinizde içinizde bir şeyler kıpırdanıyorsa, bu zorlu ve yorucu uğraşa kesin girin. Çok seveceksiniz.

Hiç yorum yok: