11 Ocak 2009 Pazar

Defiance

İnsanlık öyle bir hale geldi ki herkesin eksiklerine bakıyoruz direkt. “Bu adam beni satar mı?”, “Yalan mıdır?”, vs. Tabii tüm hayatımız da buna göre gelişiyor artık. Bir hikaye dinliyorsun mesaj alacağın yerde, neresinde hata vardı diyorsun. Hele adı dokuza çıkmış biri bunu anlattı mı, namı inmiyor sekize. Tüm çocuklara anlatılan yalancı çoban meseli misali.

Şimdi Gazze’de bir savaş devam ediyor! Kim haklı olayına hiç girmeyeceğim lakin bir karışlık veletler bok yoluna gidiyor. Böyle bir ortamda Yahudilerin kahramanlığını anlatan bir film izliyorsunuz. 2. Dünya Savaşı’nda Beyaz Rusya’da öldürülmemek için ormanda yaşayan Yahudi komününün hikayesi. Almanlar gördükleri yerde katlediyor Yahudileri. Ruslar da “Yahudiler savaşamaz!” diye sorumluluk almak istemiyorlar. Komün de kendi hayatlarını özgürlük pahasına devam ettirmeye çalışıyorlar. Aralarda Hz. Musa’dan filan bolca bahsediyorlar. Akla Gazze geliyor ne yazık ki!

Diyeceğim şu ki adam gibi film de izlenmiyor artık! Büyüdükçe ve dünyaya karşı masumiyetini kaybettikçe herkese/her şeye şüpheyle yaklaşıyorsun. Şimdi ben bu filmi Gazze’yi düşünmeden izleyebilsem yer göğe koyamam. Çok iyi bir film! Destan neredeyse. Lakin anlatan Hollywood, anlattığı da Yahudiler olunca işin büyüsü kayboluyor.

Oysa sinema sihirdir. İlk önce sirklerde gösterilen bir gösteri çeşidiydi. Hala bir bakıma öyle. Siz filmde kendinizi kaybetmezseniz, o film ne kadara kaliteli olursa olsun, neye yarar ki? Film sizi büyüleyecek ki işin mayası oluşsun! Bir de size bir şeyler verebiliyorsa tadından yenmez!

Şimdi Defiance’a nasıl bakmalıyız? Güzel düşünülmüş, yazılmış, yönetilmiş, oynanmış. Geleceğe kalır mı? Belirsiz lakin hatırlanır bir şekilde. Ama Gazze’de yaşananlar filmi çok etkileyecek. Hele herhangi bir ödül alma olasılığı yok artık.

Kişisel notum şudur, filmde yan rolde Chaya’yı oynayan Mia Wasikowska ileride çok ünlü olur!

Oyuncular: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell, Alexa Davalos, Allan Corduner, Mark Feuerstein, Tomas Arana, Idod Goldberg, Iben Hjejle, George MacKay, Mia Wasikowska – Görüntü Yönetmeni: Eduardo Serra – Müzik: James Newton Howard – Senaryo: Clayton Frohman, Edward Zwick (Nechana Tec’in ‘Defiance: the Bielski Partisans’ adlı kitabından) – Yönetmen: Edward Zwick - ****

Hiç yorum yok: